Værd at vide om HDMI kabler

High-Definition Multimedia Interface

HDMI er en forkortelse for High-Definition Multimedia Interface, som er en fælles standard for at transmittere billede og lyd digitalt mellem digitale apparater som fx TV og dvd-afspiller. Standarden er blevet til igennem et bredt samarbejde mellem de førende producenter af TV og HIFI-udstyr (bl.a. Sony, Panasonic og Philips) og skal sikre at forbrugerne får det bedste ud af deres digitale udstyr.

At signalet transmitteres digitalt betyder at der er mindre støj end på de traditionelle analoge kabler som fx scart, S-video og Composite video. HDMI kabler giver som udgangspunkt et bedre og renere signal end alle disse ældre kabeltyper.

HDMI – alt i et kabel

Udover den forbedrede billedkvalitet har HDMI kabler også en anden fordel. Et HDMI kabel kan nemlig både overføre billeder og lyd på en gang. Hvor man fx med S-video skal kører lyd og billede hvert for sig og derfor bruge op til 4 kabler. Netop dette har helt sikkert været medvirkende til at HDMI i dag er blevet standardkablet til overførsel af digitale signaler.

Versioner – hvad er forskellen på HDMI 1.3 og HDMI 1.4?

HDMI teknologien har siden den kom til i 2002 udviklet sig voldsomt. Siden 2002 har tv’er og deres billedkvalitet gennemgået en stor forbedring, og denne øgede båndbredde har HDMI standarden selvfølgelig skulle understøtte.

Siden 2002 og indtil nu har der været mange forskellige versioner bl.a. HDMI 1.3, 1.3b og 1.4. Forbedringen af kablerne har bl.a. bestået i at implementere features (3D over HDMI, Ethernet channel og Deep Color).

For de fleste forbrugere vil der ikke være forskel mellem de forskellige kabler i en serie, mens de større opdateringer vil resultere i et opdateret versionsnummer. Fx 1.3 til 1.4 der bl.a. bød på muligheden for at overføre 3D over HDMI og en dedikeret kanal til Ethernet. Ethernet  kan være nødvendigt i HDMI kablet, hvis man skal kunne browse via internettet på sin fjernsyn, og fjernsynet får dette signal fra samme enhed som den får billedsignalet fra. På denne måde kan man nøjes med et enkelt kabel. HDMI versionering

Man har nu fra officiel side pr 1. Januar 2012 valgt at droppe versionsnumrene og i stedet fokusere på kabeltyperne og deres egenskaber. Så hvor man får har skulle referere til kablets version og så slå egenskaberne op kan man nu aflæse HDMI kablets egenskaber direkte på produktnavnet.

De nye produktnavne er:

Standard HDMI Cable
Standard HDMI Cable with Ethernet
High Speed HDMI Cable
High Speed HDMI Cable with Ethernet
Standard Automotive HDMI Cable

Standard HDMI kabel vs. High Speed HDMI kabel

Forskellen på et Standard HDMI kabel og et High Speed HDMI kabel er hvor høj båndbredde de tilbyder og dermed hvor meget data de er i stand til at overføre pr. sekund. Dette har betydning for hvilke opløsninger kablerne er i stand til at vise. Standard kablet lover kun at kunne overføre opløsninger op til 1080i eller 720p, mens High Speed kablet lover 1080p og højere. Tests af HDMI kabler viser dog at der reelt ikke er forskel på hvad de kan levere.

Længden er altafgørende

Når alt kommer til alt, så kan længden på kablet være altafgørende for hvilken kvalitet kabel man skal købe. Læser man diverse tests igennem, tegner der sig et mønster til at de billige kabler er ligeså gode som de dyre, indtil man kommer op i en hvis længde. Skal man fx trække et HDMI kabel over en afstand på 20m kan man være nødsaget til at gå ud og investere en smule mere, end hvis man skal trække et kabel en meter eller to.

Du kan læse mere om HDMI på den officielle hjemmeside www.hdmi.org

GD Star Rating
loading...
Værd at vide om HDMI kabler, 4.3 out of 5 based on 6 ratings